Bästa ögonkräm 2022

Fina linjer, rynkor, mörka ringar eller påsar under ögonen är problem som är vanligt förekommande när vi lever med press och stress. Men vi vill inte gärna utstråla ”jag är för trött för att ta det här jobbet” när vi sitter på en arbetsintervju. Men oroa inte, idag finns det fantastiska krämer som kan hjälpa dig komma till rätta med dina trötta ögon.

Att finna bästa ögonkrämen kan vara stressande när utbudet är stort och alla lovar fantastiska resultat. Vi har därför tagit fram en lista med de bästa ögonkrämerna där vi beskriver vad de gör och hur de ska användas.

Bästsäljaren och vår storfavorit blev Optim-Eyes från Filorga. Krämen rättar effektivt till svullnad, mörka linjer och rynkor på endast några dagar. Med denna kräm är sömnlösa nätter inget problem.

Bästa ögonkrämerna – för ögon att avundas

Vi har samlat våra favoritögonkrämer som kommer till rätta med dina specifika behov. Du kan gå direkt till den ögonkräm du vill läsa om igenom att klicka på länken eller läs vidare för att se alla krämer.

Innehållsförteckning:
Årets bästa ögonkräm
Bästa ögonkräm för både män och kvinnor
Bästa ögonkrämen för kvinnor 50+
Bästa ögonkrämen för torra ögon
Bästa ögonkrämen för trötta och svullna ögon

Bästa ögonkrämerna på marknaden som gör underverk 

Här listar vi våra favoriter och de bästa ögonkrämerna på marknaden. Ögonkrämerna kommer att få även de tröttaste av ögon att glänsa med ungdomens lyster igen. Vi listar ögonkrämer för allt i från mogen hud till dig med endast mörka ringar under ögonen.


Årets bästa ögonkräm

Optim-Eyes från Filorga

bästa ögonkräm

Få tillbaka din unga och pigga blick med Filorgas effektiva ögonkräm. Krämen har en trippeleffekt, där den arbetar sig in i huden och kommer till rätta med synliga svullnader, mörka ringar och rynkor.

Ögonkrämens resultat:

 • Dina fina linjer och rynkor slätas ut
 • Mörka ringar blir endast ett minne 
 • Påsar och svullnader under ögonen försvinner

Hud typ: 
Den passar dig med normal hy.

Användningsråd för ögonkrämen: 
Använd morgon och kväll ren och torr hud. Applicera försiktigt igenom att försiktigt dutta runt ögat.

Pris: 475 kr


Bästa ögonkräm för både män och kvinnor

Intensive Eye Repair från Dermalogica

ögonkräm för både män och kvinnor

En otroligt återfuktande ögonkräm full med vitamin C, antioxidanter, fuktbindande hyaluronsyra och lugnande botaniska extrakt. Ögonkrämen vårdar din hud, hjälper den att behålla fukt och reparerar skador. Du kommer märka hur huden föryngras genom att linjer reduceras, huden ser och känns friskare.
Ögonkrämen saknar artificiella dofter vilket gör att den passar både män och kvinnor.

Ögonkrämens resultat:

 • Rikligt med fukt för huden
 • motverkar förtidigt åldrande och reparerar skador
 • slätar ut fina linjer och rynkor

Hud typ:
Den passar dig med mogen och torr hy samt hy med rynkor. 

Användningsråd för ögonkrämen:
Använd morgon och kväll igenom att försiktigt lägga runt ögon området.

Pris: 619 kr


 Bästa ögonkrämen för kvinnor 50+

Super Restorative Total Eye Concentrate från Clarins

Ögonkräm för kvinnor med mogen hy

Din hud kommer se yngre, jämnare och slätare ut efter några dagars användning. Mörka ringar försvinner och hudtonen blir jämnare. Dina ögon kommer omedelbart se lyfta ut med ungdomens lyster.

När vi blir äldre blir huden tunnare, slappare och skörare på grund av hormonella förändringar. Clarins har därför utvecklat denna ögonkräm specifikt framtagen för att motverka de hormonella förändringar kvinnors hud genomgår vid 50+.

Ögonkrämens resultat:

 • hudtonen blir jämnare och mörka ringar försvinner
 • återfår lystern i huden
 • omedelbart fastare hud runt ögonen

Hud typ:
En ögonkräm för kvinnor som är 50+.

Användningsråd för ögonkrämen:
Värm krämen mellan fingertopparna och massera sedan försiktigt in den i huden. Använd mjuka pressande rörelser från inre ögonvrån utåt. 

Pris: 725 kr


Bästa ögonkrämen för torra ögon

All About Eyes Rich från Clinique

ögonkrämen för torra ögon

En fyllig ögonkräm som räcker länge. Med denna kräm i ditt artilleri kommer du inte behöva oroa dig för sömnlösa nätter längre. Påsar under ögonen, mörka ringar och fina linjer blir blott ett minne. Med Cliniques ögonkräm får du både ett snabbt och långvarigt resultat.

Naturliga kollagenet i huden stimuleras vilket gör att förtidigt åldrande förhindras. Hudens fuktighetsbarriär stärks mot vanliga bovar som torr luft eller snabba temperaturskillnader.

Ögonkrämens resultat:

 • skuggor, svullnad och fina linjer försvinner 
 • kollagenproduktionen stimuleras
 • hudens fuktighetsbarriär stärks

Hud typ:
Den passar dig med normal hud i behov av fukt.

Användningsråd för ögonkrämen:
Använd morgon och kväll på rengjord hud.

Pris: 369 kr


Bästa ögonkrämen för trötta och svullna ögon

Cellular Performance från Sensai

ögonkräm för trötta och svullna ögon

Med Sensai Cellular Performance får du verkligen det du betalar för. Mörka ringar, fina linjer, slapp hud och svullnader blir endast ett vagt minne. Huden känns ung och frisk igen och dina ögonen får en ny lyster.

Detta är rena lyxpaketet som kommer att lämna dig med en silkeslen känsla hela dagen. Denna passar dig som vill skämma bort dig lite och vill ha ett pang resultat.

Ögonkrämens resultat:

 • huden får en uppfriskande känsla, huden åtstramas och förtidigt åldrande förebyggs
 • huden kommer att kännas silkeslen och smidig
 • krämen återfuktar på djupet, kommer till rätta med svullnader och mörka ringar försvinner

Hud typ:
Den passar dig med normalhud som vill komma till rätta med mörka ringar och svullnader.

Användningsråd för ögonkrämen:
Använd morgon och kväll på rengjord hud för bästa resultat.

Pris: 1069 kr


Varför ska man använda ögonkräm?

Dina ögon är den delen av ansiktet som slits mest, men detta glöms ofta bort. Det är yttre faktorer som torr utomhusluft, solstrålar och stress som gör att dina ögon åldras i förtid. För att hjälpa dina ögon att se unga och pigga ut behöver du tillföra fukt och vitaminer som påskyndar återhämtningen. Om du försöker använda vanlig ögonkräm eller lotion vid ögonområdet kommer krämen att lägga sig som en fet hinna och irritera ögonen. Du kan även riskera att utveckla olika former av hudproblem om du använder krämer som inte är avsedda för ögonen under en längre tid. Det beror dels på att porerna runt ögonen är mindre och att läderhuden är tunnare viket gör huden skör och lättretlig. För att krämen ska kunna absorberas av huden runt ögonen krävs det att krämen består av små molekyler. 

En ögonkräms uppgift är att ge fukt och motverka för tidigt åldrande. Det kan den göra på olika sätt exempelvis igenom att innehålla aktiva ämnen som stimulerar huden till föryngring. Bästa resultatet får du av din ögonkräm om den både återfuktar och arbetar bort ålderstecken som svullnad, mörka ringar och rynkor. Dina ögon kommer då att kännas unga och livliga igen. Om du vill få extra effekt mot svullnad kan du testa att lägga ögonkrämen i kylskåpet. Kylan i krämen vid applicering gör att svullnad runt ögonen minskar.

Hur utsågs bästa ögonkrämen?

Testet är baserat på de 50 mest sålda ögonkrämerna på marknaden. Vi tror på att konsumenterna är duktiga på att välja ut de bästa krämerna och valde att sedan testa dessa krämer för att se vilket som kan leverera bäst resultat. Vi ville försöka finna en ögonkräm som kan levererar bra resultat till flera olika hud typer. Vi såg därför till att våra testpersoner hade olika typer av besvär och befann sig i olika åldersgrupper. Krämerna testades under en månads tid på de olika testpersonerna. Det vi kollade efter var krämens förmåga att återfukta, förebygga ålderstecken och hur bra de höll det som utlovades av tillverkaren. 

Vi kan säga att alla fem av våra bästa ögonkrämer är att rekommendera. Vilken du än väljer så kommer det att vara en riktigt bra kräm. Under testperioden kunde vi se att dessa fem stack ut på både känslan och resultatet som testpersonerna fick.

Att finna bästa ögonkrämen för din ålder!

Din hud är ditt största organ och med tiden åldras det precis som allt annat i kroppen. Denna åldring är dels genetiskt betingad och dels beror den på yttre påverkan. Det är därför viktigt att ge huden runt ögonen det stöd och hjälp den behöver för att bättre motstå tidens tand. Vi listar därför nedan vad din hud runt ögonen behöver i olika skeden i livet.

Bästa ögonkrämen när du är 20+
När vi är 20 år börjar huden bli känsligare för torr luft och solens uttorkande strålar. Det är nu dags att börja använda en återfuktande ögonkräm. Om du har specifika behov som exempelvis mörka ringar kan du välja en återfuktande ögonkräm som även hjälper mot dina specifika behov för bästa resultat.

Bästa ögonkrämen när du är 30+
Din hud har nu börjat åldras på grund av stress och yttre påfrestningar som tar ut sin rätt. Du har nu kanske börjat upptäcka fina linjer eller kråksparkar. Det är dags att byta ögonkräm till en med uppstramande effekt. Din hud behöver fortfarande mycket fukt det är därför bra att välja en ögonkräm som hjälper huden att behålla fukt hela dagen.

Bästa ögonkrämen när du är 50+
När vi är ca 50+ är det dags att även komma till rätta med de hormonella förändringar som din hud utsätts för. Huden börjar nu bli tunnare, skörare och slappare. Det är viktigt att välja en ögonkräm som hjälper mot hormonella förändringar och samtidigt ger en uppstramande effekt.

Hur ska ögonkräm användas på bästa sätt?

De flesta ögonkrämer är gjorda för att appliceras på morgonen. Det gör att  ögonkrämen kan skydda dina ögon mot dagens påfrestningar som uttorkande torr luft. Dessa krämer är tunnare till konsistens för att lättare tas upp av huden. Ögonkrämer avsedda för kvällen är tjockare till sin konsistens för att ge rikligt med fukt och hjälpa huden att återhämta sig. Ögonkrämer som är avsedda att användas både morgon och kväll är precis som dagkrämerna tunnare till konsistensen för att inte smeta ut smink och absorberas snabbt.

När du lägger på en ögonkräm krävs det en väldigt liten mängd viket gör att krämen räcker länge. Du bör alltid vara försiktig när du applicerar ögonkräm eftersom huden runt ögonen är tunn och skör. Den kan även lätt bli irriterad.  

Maxa bästa ögonkrämens effekt!

För att maxa resultatet av bästa ögonkrämen bör du använda en kombination av flera metoder. Du kan förutom att använda ögonkräm minska de påfrestningar din hud utsätts för igenom; sol, rökning, stress och dålig sömn. Om du sedan skämmer bort din hud med en ansiktsmask får du ett resultat att avundas. Vi går nedan kort igenom olika alternativ för att ögonkrämen du väljer ska få så bra effekt på din hud som den bara kan.

Lägg ögonkrämen i kylskåpet. Det gör att ögonkrämen får en extra kylande effekt vid appliceringen som agerar antiinflammatoriskt. Detta är speciellt bra om du har påsar under ögonen eller svullna ögon.

Att använda ögonmask är en riktig boost för dig med trötta ögon. En ögonmask innehåller en högre koncentration av de aktiva ämnen du finner i ögonkrämen vilket gör att du kan komma till rätta med dina besvär mycket snabbare. Det finns ögonmasker för alla olika typer av problem som rynkor, svullna eller torra ögon. Ögonmasken kan du lägga på till natten innan du går och lägger dig. Då ger du din hud chans till återhämtning och kan vakna upp till utvilade och pigga ögon. 

Minska stressen igenom att ta en promenad eller en stund för avslappning. Stress kan många gånger vara bra men om kroppen inte får återhämta sig mellan varven kommer den att börja synas på ditt utseende och framförallt vid ögonpartiet. Din hud behöver en god sömn för att återhämta sig annars slits den i förtid. Det du kan göra för hjälpa kroppen är att ta en avkopplande stund varje vecka. Skära då upp två skivor gurka och lägga dig på soffan med gurkskivorna för ögonen. Förutom avslappningen i sig har gurkskivorna en positiv effekt på huden. Gurkan agerar kylande och innehåller askorbinsyra som minskar svullnad igenom att suga ut överflödig vätska i huden. 

Skydda huden mot sol. När huden utsätts för sol kommer den att torkas ut. En uttorkad hud har sämre motståndskraft mot yttre påfrestningar vilket gör att den åldras i förtid och fina linjer uppstår. Det är därför bra om du använder en ögonkräm med solskydd. På sommaren bör du kombinera solskyddet med en solhatt eller solglasögon för att skydda huden.

Lästips: